Какво е самолета с ракетен двигател на Dawn Aerospace

65 прочитания

Американската компания Dawn Aerospace изпълни успешни тестови полети със своя суборбитален експериментален самолет Аврора (Версия 2) на 4 октомври тази година. Двата полета са изпълнени поотделно в рамките на 8 часа, като въздухоплавателното средство е излетяло от летище Глентанер, разположено на Южния Остров на Нова Зеландия, съобщава AWST.

Апаратът Аврора Версия 2 по време на наземни изпитания на ракетния му двигател

По време и на двата полета експерименталният самолет достига скорост от Мах 0.9 и височина от близо 63 000 фута (19 200 метра). По данни на Dawn Aerospace апаратът е разработен да достига височина до 100 км (328 000 фута) при два полета дневно. Dawn публикува и видео от двете камери, монитрани на апарата, на което са проследени и двата му успешни полета:

„Възможността за бърза повторна употреба е Светия Граал при полетните системи с ракетно задвижване. Този крайъгълен камък ни показва, че нашата фундаментална концепция ще отключи невиждани възможности за хиперзвуков полет при това на платформа, способна да изпълнява ежедневни мисии, а не само такива за изследователска дейност,“

казва Стефан Пауъл, съосновател и Главен изпълнителен директор на компанията.

Dawn Aerospace е сертифицирала Аврора, като самолет, за да може да използва конвенционални летища и писти за излитане и кацане, за да се избегнат специални разрешителни и ограничения във въздушното пространство.

Кадър от една от външните камери, монтирана на вертикалния стабилизатор на апарата Аврора Вер.2, заедно с овърлей с полетните данни

Аврора Версия 2 трябва да помогне за изпитанията на критични технологии за компаниите, които да залегнат в следващия прототип на апарата Версия 3, който ще представлява космически самолет за достигане на орбитален полет с две степени. Версия 3 ще е с дължина около 22м, в сравнение с 4.8-те метра на Версия 2, като ще е сертифициран за извеждане на товари до 250кг в ниска околоземна орбита.

Според уебсайта на Dawn Aerospace – Аврора ще е въздухоплавателното средство с най-голяма мощност, излитащо от конвенционална писта с дължина от 1000 метра, което ще лети по-бързо от рекордьора Локхийд SR-71 Blackbird, ще набира височина по-бързо от изтребител F-15 и на по-голяма височина от всеки друг „самолет“.

Аврора Вер-2 в апогея на тестовия полет на височина от над 19км

Dawn възнамерява да използва Аврора и като комерсиален апарат за превоз на пътници в параболичен полет, при който да изпитват до 180 секунди в микрогравитация.

Според компанията Нова Зеландия се очертава, като „идеалното място за развиване на център за изпитание на бъдещи авиационни технологии и хиперзвуков полет.“

Гледка от камерата, монтирана в изпускателната тръба на двигателя на Аврора Вер.2

Свързани теми

Предишна публикация
Боинг отново отлага доставките на 777Х и прекратява програмата 767F
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню