Българската Fly2Sky добави 10-и самолет към флота със специална церемония в София

6K прочитания

Българската авиокомпания Fly2Sky (F6) разшири флота си до 10 самолета, като вече разполага с 8 Airbus A320 и 2 Airbus A321. Новото попълнение, Airbus A320-232 с регистрация LZ-FSG, е най-младият самолет в състава на Fly2Sky. Нашата справка показва, че машината е на 12.3 години, произведена през 2012 година и първоначално доставена на вече несъществуващата авиокомпания SEAIR (Southeast Asian Airlines), след което преминава през още 4 азиатски превозвача, преди да се присъедини към българския ACMI специалист. Последния оператор на машината е сингапурската нискоразходна авиокомпания Scoot, където тя лети до края на 2023-а. Самолетът прелетя до София на 7 октомври 2024 от Куала Лумпур, където е преминал основно базово обслужване преди доставката.

Самолет LZ-FSG е с двигателите на International Aero Engines IAE V2500 и еднокласова конфигурация на пътнически салон със 180 седалки.

Във флота на Fly2Sky има самолети от семейството А320/321 и с двата модела двигатели за модела. LZ-FSG е с тези на IAE V2500 снимки: Благодарност за Милен Димов, Bulgarian Plane Spotters

По повод пристигането на 10-я си самолет, Fly2Sky организира на 8 октомври безпрецедентен демонстрационен полет за медии, партньори, клиенти и приятели на авиокомпанията, който излетя от София и след 35-минутна обиколка се приземи обратно на базовото си летище, посрещнат от традиционен воден салют.

снимка: Летище София

снимка: Fly2Sky

Според авиационото издание CH-Aviation, Fly2Sky е сред топ 10 на глобалните компании, специализирани в предоставянето на самолети на мокър лизинг или ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance) операции, при които машината се отдава под наем заедно с екипажа и лизингодателя поема техническото обслужване и застраховката, а лизингополучателя има ангажимент към оперативната дейност и горивото.

Основана в България през 2016 г., Fly2Sky е сертифициран по IOSA (стриктният одит по безопасността на IATA) авиопревозвач, който осигурява самолети и висококвалифицирани екипажи за редовни и чартърни полети на партньорски авиокомпании, туроператори, корпоративни клиенти и правителствени организации по целия свят. Авиокомпанията е наследник на българската VIA Airways и нейния сертификат за авиационен оператор.

Пътническият салон на LZ-FSG е в еднокласова конфигурация със 180 седалки

Като пише в прессъобщението на компанията, „от началото на кризата с COVID-19 Fly2Sky е увеличила своя флот с 80%, демонстрирайки значителна инвестиция в българската икономика и стимулирайки местната трудова заетост.“ Намерението на авиокомпанията, е до края на 2025 година флотът да се увеличи до 12 самолета.

Кокпитът на 12-годишния А320-200 LZ-FSG

В момента Fly2Sky оперира от 7 бази по света и е осигурила нови международни договори, които ще стартират през 2025-а. Настоящият персонал на компанията е над 250 служители, с планове за удвояването му през следващата година. Компанията продължава активно да набира служители, както за летателния си състав, така и за административни позиции и ще е участник в провеждащото се за втора поредна година кариерно събитие, организирано от летище София – Sofia AirCareerPort, което се провежда на 11 и 12 октомври на софийския аеропорт.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи полет за първият A321XLR на стартовия клиент Iberia
Следваща публикация
Air Serbia стартира нонстоп полети до Шанхай
6K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню