Авиационният алианс SkyTeam добавя влаковете Eurostar, като партньор

27 прочитания

Вторият по големина и пазарен дял алианс в пътническата авиация, SkyTeam, сключи партньорско споразумение за добавяне на първия си неавиационен член – железопътния оператор Eurostar. Двете дружества са подписали меморандум за разбирателство, който открива пътя пред присъединяването на влаковия оператор в Алианса и разкриването на възможности за интермодални пътувания за милиони пътуващи.

Влаковете Юростар са единствения оператор между континентална Европа и Великобритания през Евротунела под Ламанша

Споразумението предвижда официалното присъединяване и партньорство да започне в началото на 2025 година, като идеята е то да позволи на пътуващите да комбинират полетите си по далечни дестинации с пътувания с влак в европейската мрежа на Eurostar на къси разстояния с единна резервация. Допълнителен плюс за клиентите ще е възможността да се използват и другите предимства на SkyTeam, включително програмите за лоялност на авиокомпаниите от алианса.

Групата Air France/KLM е единият от основателите на SkyTeam Alliance

Въпреки че Eurostar има сравнително ограничена мрежа, влаковете на компанията преминават през летищата на две от авиокомпаниите-основателки на Алианса – Париж за Еър Франс и Амстердам за холандската KLM. Втората отдавна работи в партньорство с Eurostar, което позволява значителното намаляване на полетите по късата отсечка между Амстердам и Брюксел, през които преминават влаковете.

Конкурентът Star Alliance приобщи германската Дойче Бан за пълноправен интермодален партньор през 2022 година, в разгара и главно поради Ковид

Важно е да отбележим, че това споразумение не е прецедент в света на авиационните алианси. През 2022 най-големият от тях – Star Alliance – добави за интермодален партньор германския железопътен оператор Deutsche Bahn, който разполага с далеч по-всеобхватна мрежа, достигаща не само до много от ключовите летища в Германия, но и дестинации из цяла Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz ще лети от София до Щутгарт
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню