И Air France ще предлага безплатен и бърз Интернет на борда през Starlink

69 прочитания

Френският национален авиопревозвач обяви, че планира прогресивно да оборудва целия си основен и регионален флот с ултра-бърз достъп до Интернет за своите пътници през сателитната мрежа на Starlink от началото на 2025-а година. В официално съобщение на авиокомпанията се казва, че услугата на Старлинк, компания на американската SpaceX, ще осигури свръхбърз достъп до глобалната мрежа за нейните пътници със скорости, близки до тези на наземната услуга.

Air France обяви също, че услугата ще е достъпна безплатно за пътуващите във всички класи на авиокомпанията, като единственото условие е те да са регистрирани членове на програмата за лоялност Flying Blue, която се оперира съвместно от Air France и KLM и включва още 9 превозвача.

Airbus A350-900 на Еър Франс

Междувременно френският превозвач ще продължи да предоставя конвенционален достъп до мрежата за членовете на Flying Blue, който включва бавна връзка за платформите за размяна на съобщения и електронна поща, докато новата услуга бъде достъпна на борда на всичките й самолети.

Starlink е съзвездие от спътници на ниска околоземна орбита, около 550км, създадено от космическия гигант SpaceX за предоставянето на глобален бърз достъп до Интернет. В окончателния си вид то трябва да наброява близо 2000 спътника, които ще покриват цялата повърхност на планетата.

Така Air France става поредната авиокомпания, която официално обявява партньорство със Stralink. Първият превозвач, който го направи беше американската авиокомпания JSX за споделени чартърни пътувания в края на 2022 година. Тя последвана от първата голяма американска авиокомпания в лицето на Hawaiian Airlines, която стартира услугата през февруари 2024-а. Преди около две седмици вторият по големина американски превозвач United обяви сключването на сделка със SpaceX за предоставяне на безплатен достъп до Интернет през Starlink за целия си флот.

Бързата свързаност през Старлинк обещава да промени играта по време на пътувания със самолет, като ще даде възможност за използване дори на интензивни по трафик услуги, като видео-стрийминг на борда.

Вече много хора са виждали характерното „влакче“ от светлини в нощното небе, когато SpaceX изстреля поредната порция спътници, които трябва да достигнат до орбиталните си позиции около Земята

Междувременно и други превозвачи обявиха намерения или сключени сделки за инсталиране на Старлинк на своите самолети, като първи в Европа беше Air Baltic, която ще оборудва всичките си А220-300 с бързата връзка.

Сред останалите с такива намерения са Qatar Airways, от средата на 2025 със скорости до 350 мегабита/сек, Air New Zealand от края на 2024, и канадската WestJet също от края на 2024-а.

Свързани теми

Предишна публикация
АВИОКАСТ: Как и защо се стигна до катастрофата с L-39 в авиобаза Граф Игнатиево
Следваща публикация
Wizz ще лети от София до Щутгарт
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

До Абу Даби и Рияд с Wizz

Унгарският нискоразходен превозвач обяви на 27 август стартирането на 20 нови маршрута до 3 дестинации…
Меню