Пристигна първият А220-100 на България Еър

322 прочитания

Това е и петият самолет от моделното семейство А220 във флота на националния превозвач

Националният превозвач България Еър посрещна на 11 септември през нощта петия си чисто нов самолет от семейството Еърбъс А220. Машината, която е първата от по-малката версия на модела А220-100, се приземи в София след полет от производствената база на Еърбъс в Мирабел, Канада, с междинно кацане за дозареждане в Осло.

Втората отсечка от полета, проследена от flightradar24

Новият самолет от по-компактната версия на модела ще разполага с 8 места в бизнес класа и 110 седалки в икономична, разположени в позната конфигурация 2+3 на ред. В бизнес класата България Еър, е от малкото авиокомпании, които предлагат обособен бизнес салон с широки и мултифункционални седалки в конфигурация 2+2.

Снимки: Ангел Александров /горе/, България Еър

Авиокомпанията следва традицията си да регистрира самолетите по имената на големи европейски столици, като с петия поред А220 регистрацията е LZ-LIS, отговаряща на IATA кода на португалската столица Лисабон.

Машината ще се включи в полетната програма на авиокомпанията до края на септември, като ще лети по редовните вътрешни и международни линии на къси и средни разстояния.

Airbus А220 разполага с най-големите прозорци в пътническата кабина в своя клас на самолетите с една пътека, както и по-широки седалки икономична класа, предоставящи повече лично пространство и комфорт за пътниците. Самолетът има просторна и тиха пътническа кабина с ново модулно осветление, адаптивна климатична система и оптимизирани отделения за ръчен багаж с най-големия капацитет в категорията.

Първите 4 самолета от семейството A220 на България Еър са от по-голямата модификация -300, като доставянето им в България започна от юни 2023-а. Националният превозвач обновява флота си с тези модерни, по-екологични и икономични самолети, които използват с до 25% по-малко гориво и отделят намалено количество вредни емисии. А220 е с до 50% по-малък шумов отпечатък, което го прави подходящ за полети до летища в гъсто населени градски райони.

В рамките на програмата си обновяване и модернизация на флота България Еър участва и в започналото изграждане на тренировъчен център на летище София за пилоти на А220, в който ще бъде инсталиран и един от малкото в света пълни полетни симулатори на моделното семейство.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz все пак взима А321XLR и го базира в Милано
Следваща публикация
A330 на Qantas повреди пистата при излитане от летището в Пърт, Австралия
322 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню