Швеция премахва данък върху самолетните пътувания

45 прочитания

Шведското правителство ще премахне данъка върху самолетните билети от юли следващата 2025 година, съобщава AWST. Решението бе обявено по време на представянето на проектобюджета на правителството, в което са включени и допълнителни разходи за авиационна инфраструктура.

Новината е приветствана от оператора на най-големите летища в страната Swedavia, според който този данък възпрепятства достъпността на самолетните пътувания в страната, конкурентноспособноста и растежа. В допълнение към това този данък не отговаря и на правителствената политика по отношение на климатичните промени, тъй като третира еднакво всички горива, включително устойчивите и биогоривата.

Предишното ляво правителство на Швеция въведе този данък през 2018 година, за да намали търсенето на пътувания със самолет, като по този начин намали влиянието на авиацията върху климатичните промени. Това предизвика сериозно забавяне на ръста на пътникопотока в Швеция и много по-бавно възстановяване след пандемията, в сравнение със скандинавските й съседи и Европа като цяло.

В момента данъка върху самолетните билети зависи от крайната дестинация на пътуващия и започва от 7.6 Евро за вътрешни полети и Европейския съюз и достига 30.8 Евро за по-далечни дестинации като САЩ и Азия. Растежа на пътуванията е намалял с 23% в сравнение с 2019 година и с над 25% от септември 2017, който е най-силният месец за шведската авиация преди въвеждането на данъка.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидент с български гражданин на летището в Богота, Колумбия
Следваща публикация
Wizz все пак взима А321XLR и го базира в Милано
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню