Тренировъчен център за А220 се изгражда в София

221 прочитания

Високотехнологичен тренировъчен център за пилоти на самолети А220 и А320 ще бъде построен в района на летище София, съобщава Българската телеграфна агенция, позовавайки се на източници от Министерството на транспорта.

Според информацията, за реализацията на проекта ще се използва терен в района на летището, който към момента не се използва и за него няма инвестиционни намерения от страна на държавата и нейното дружество „Летище София“ ЕАД. Затова теренът ще бъде добавен към капитала на компанията и продаден.

Министерството на транспорта е получило запитване от компанията Велграф Асет Мениджмънт АД за покупка на терена, на който да бъде изграден тренировъчен център с полетни симулатори за нуждите на националния превозвач България Еър. През последната година авиокомпанията реализира мащба инвестиционна програма, в рамките на която усвоява поръчката на 7 нови самолета от семейството Еърбъс А220, четири от които са вече доставени и летят по редовните линии на превозвача.

Информацията се потвърждава и от ch-aviation, според които тренировъчният център ще се изгражда от компания влизаща в обединението Бългериън Еъруейс Груп и ще разполага със симулатори за самолети Еърбъс А220 и А320.

Теренът, предмет на инвестиционния интерес, не е част от концесията на летище София и не се управлява от концесионера СофКънект. Според Министерството на транспорта, продажбата ще бъде осъщества на цена не по-малка от пазарната оценка към момента, направена от независим оценител.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови проблеми за Боинг с два модела самолети накуп
Следваща публикация
Лятна промоция на България Еър за полети към България
221 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню