Air Serbia получи втори Ембраер Е195 и ги включва в разписанието през август

75 прочитания

Сръбската национална авиокомпания получи първите си два самолета Ембраер Е195 през юли, но отложи включването им в мрежата си от редовни полети за втората половина на август, поради административни пречки. Air Serbia възнамерява да изгради сериозен флот от E-Jet-ове, с които да оперира по-слабо затоварените си редовни линии.

Първоначално сръбският превозвач планираше да стартира полети със собствените си самолети от типа на 15 юли, но сериозният инцидент с един от наетите от гръцкия оператор Marathon Airlines самолети от същия тип през пролетта забави тези планове. Двете машини са оборудвани със 118 пътнически седалки, като първата е един от самолетите именно на Marathon с регистрация OY-GDA, който отдавна се намира в Белград. Втората машина пристигна на 20 юли и е с регистрация OY-GDB. И двата самолета са доставени първоначално на датския оператор Great Dane Airlines, който обаче изпадна в несъстоятелност. Очаква се самолетите да получат сръбски регистрации съответно YU-ATA и YU-ATB.

А319 и Е195 в цветовете на Еър Сърбия на летището в Белград

Към момента първите два Е195 във флота на сръбския превозвач се допълват от още две машини на мокър лизинг от България Еър, които бяха наети първоначално за летния сезон, но има вероятност да останат в Белград и през зимата.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията междувременно обяви плановете за развитие на флота на превозвача, според които всички Еърбъс А319 ще бъдат заменени от Е195. Към момента превозвачът разполага с общо 10 машини А319 и 6 А320, като допълва мрежата си с общо 7 наети на мокър лизинг самолети от различни оператори и типове.

Ембраерите ще оперират по маршрутите на Еър Сърбия до Атина, Франкфурт, Амстердам, Сараево, Скопие, Солун, Рим, Подгорица, Тиват и Цюрих. Авиокомпанията вече подготвя и собствени екипажи, които ще летят на новопристигащите самолети.

Според ревизираната програма първите полети на Ембраерите се очаква да започнат на 19 август по линията между Белград и Милано.

Свързани теми

Предишна публикация
LOT получи първи Ембраер от ново поколение Е195-Е2
Следваща публикация
Air Baltic поръча още 10 Еърбъса А220
75 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

KLM поръча 35 Embraer E195-E2

Поръчката на 100-годишната холандска авиокомпания е за 2,48 милиарда щатски долара и включва 21 твърди…

Embraer спря E175-E2 за още 3 години

80-местният самолет е най-малкия от семейството, произвеждано от Embraer и таргетира маршрути, които не могат…
Меню