Боинг вече е с нов шеф. Ще се мести в Сиатъл.

152 прочитания

С изненадваща номинация и доста по-бързо от очакваното, гигантът Боинг избра нов Главен Изпълнителен Директор, който ще замени на поста Дейв Калуун.

Новият бос на Боинг се казва Робърт „Кели“ Ортберг и ще поеме ръководството на компанията след няколко изключително турбулентни години, които хвърлиха огромна сянка върху производствените практики и стандартите за безопасност на втория по-големина самолетостроител в света.

Робърт „Кели“ Ортберг бе избран от Борда на директорите за нов Президент и Главен изпълнителен директор на Боинг, считано от 8 август 2024

Ортберг е на 64 години и има богат опит в авиационната индустрия, като последната му роля в нея е на Президент и Главен изпълнителен директор на Collins Aerospace, част от групата RTX (бившата Raytheon Technologies). Кариерата му започва в електронния гигант Texas Instruments в началото на 80-те години, преди да се присъедини към тогавашната Rockwell Collins през 1987. Там започва като програмен мениджър и си пробива пък до най-висшата позиция, която заема от 2013 година. Под ръководството на Ортберг Рокуел Колинс е обявена за най-добър голям работодател в САЩ от Форбс през втората декада на новия век. Под негово ръководство минава и поглъщането на Rockwell Collins от United Technologies Corp. през 2018-а, преди самият холдинг да бъде погълнат от втората по-големина отбранителна компания в Щатите – Raytheon Technologies, по-късно преименувана на RTX. Той се оттегля от висшия пост през 2021-а, като от тогава до назначаването му в Боинг е част от борда на директорите на доставчика за автомобилната индустрия Aptiv PLC.

Бордът на директорите и Надзорния съвет на Боинг е взел решението да привлече Ортберг на последното си заседание в края на юли, като той ще поеме поста от 8 август.

В кратко изявление след съобщението за назначаването му Ортберг каза, че му „предстои много работа в Боинг“, а два дни по-късно стана ясно, че намерението му е да ръководи компанията не от другаде, а от Сиатъл – мястото на създаването на самолетната легенда.

Новината за това беше съобщена на 2 август от изданието Сиатъл Таймс, което цитира Ортберг да казва, че ще се базира в Сиатъл, където е основана боинг през 1916 година и където беше главната й квартира в следващите 80 години, преди да се премести първоначално в Чикаго, а след това близо до столицата във Вирджиния. По-късно Ройтерс и авторитетния блог The Air Current също потвърдиха, че Ортберг планира да премести целия управленски екип на Боинг обратно в Сиатъл.

Боинг премести главното си управление в Чикаго през 2001, а през  2022 още по- на изток във Вирджиния. Повечето от производствените му линии за граждански самолети обаче са в щата Вашингтон около Сиатъл, с втора и по-малка фабрика в Южна Каролина.

Кели Ортберг ще трябва да преодолее огромните негативи от двете катастрофи с Боинг 737 МАХ от 2020-а година и сериозния пропуск в качеството с излетялата врата на Аляска Еърлайнс през февруари 2024 и да се опита да върне предишната слава на Боинг, като най-добрата компания в сферата на авиационното инженерство в света.

Collins Aerospace е наследникът на Рокуел Колинс и като част от групата RTX е един от най-големите световни производители на радио и навигационно оборудване за авиацията, авионика и софтуер за управление на полета, мениджмънт на въздушния трафик и летища.

Свързани теми

Предишна публикация
Кой какво поръча на Фарнбъро 2024
Следваща публикация
ATR-72 се разби с 62 души на борда в Бразилия. Има видео от инцидента.
152 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боинг произведе последния 747

След повече от половинвековно производство американският самолетостроител завърши производството на легендарната „Кралица на небето“, или…
Меню