Полетя първият А321neo за холандската KLM

90 прочитания

В исторически момент за най-старата авиокомпания в света се превръща първият полет на първия Еърбъс А321neo във флота на KLM, който беше изпълнен на 31 юли 2024. Самолетът излетя от базата на Еърбъс на летище Финкенвердер край Хамбург за първи тестов полет в рамките на кратката програма за приемане на самолета от клиента. Той ще получи официална регистрация PH-AXA за доставката си в базата в Амстердам.

Самолетът е 11 895-ата машина слизаща от производствената линия на семейството А320 и втората от голямата поръчка на групата Air France-KLM за над 160 самолета от типа. За момента не е напълно ясно колко от тях ще са за холандския национален превозвач, тъй като групата все още не е решила как ще ги разпредели между дружествата KLM (KL), Transavia Holland (TO) и Transavia France (HV).

Моментът на първата ротация на новата машина А321neo

Това е и началото на пълно обновяване на регионалния флот на KLM, която прави преход от оперираните към момента самолети от семейството Боинг 737-700, 800 и 900 към семейството A320/321Neo.

Към момента KLM е от големите в Европа оператори на Boeing 737 NG

Самолетът с производствен номер MSN11895 излетя от Хамбург с временната си регистрация D-AXXQ за тричасов тестов полет, още няколко от които ще трябва да бъдат изпълнени в следващите седмици преди доставката му на клиента. Френско-холандската група поръча новите си машини от семейството Neo с двигателите на консорциума CFM-LEAP 1A-30.

снимки: Dirk Grothe, Airwaysmag

За момента KLM възнамерява търговския дебют на A321neo да бъде на 16 септември по линията Амстердам-Скипхол – Копенхаген, като в последствие самолетът ще лети и до летищата в Стокхолм, Франкфурт и Мадрид.

Свързани теми

Предишна публикация
Croatia Airlines получи първия си A220 от поръчани общо 15
Следваща публикация
Кой какво поръча на Фарнбъро 2024
90 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus официално е №1

Официално, макар че не е изненадващо, европейският производител на самолети Airbus стана най-големия в света,…
Меню