Катастрофа след излитане на CRJ-200 в Катманду, Непал

197 прочитания

Пътнически самолет на непалската авиокомпания Saurya Airlines катастрофира при излитане от международното летище на непалската столица Катманду на 24 юли, съобщиха световните агенции. Загинали са 18 души от намиращите се на борда, като само командирът на машината е оцелял и е откаран в болница в града.

След падането на земята самолетът се е запалил и е напълно разрушен

Самолетът е Mitsubishi CRJ-200ER /бивш Bombardier/, в който са пътували двама членове на екипажа и 17 техници, за кратък полет до новото летище Покара, където е трябвало да премине редовно техническо обслужване. Всички с изключение на един от намиращите се борда са били непалци, като един от техниците е от Йемен.

В първото официално съобщение на Националната авиационна администрация на Непал се казва, че „малко след излитането си от пистата в Катманду самолетът се е наклонил рязко надясно, секунди след което се разбива източно от полосата.“ Развитието на ситуацията се вижда и от заснето от земята видео, публикувано от местен информационен източник в X:

 

Катастрофата за пореден път ще фокусира вниманието върху лошото състояние на гражданската авиация в заключената между Индия и Китай държава, където жертвите на самолетни катастрофи от 2000-а година досега са над 360 души.

Катастрофиралият самолет на летището в Катманду

Самолетът от катастрофата е 21-годишна машина с регистрация 9N-AME, а авиокомпанията Saurya Airlines е разполага само с два самолета от типа, произведени в Канада от бившето пътническо подразделение на Бомбардие.

снимки: Ройтерс и Saurya Airlines

Обгорените остатъци от машината на по-малко от 100 метра от пистата за излитане и кацане в Катманду

Свързани теми

Предишна публикация
EASA сертифицира новия модел на Еърбъс за ултра дълги полети – А321XLR
Следваща публикация
България Еър възобновява кодшеъра с Air France-KLM
197 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…

Boeing се отказа от сделката с Embraer

Американската компания се оттегли от споразумението за съвместно производството на пътнически самолети за гражданската авиация…
Меню