Софтуерен проблем блокира хиляди полети на 19 юли

107 прочитания

Глобален софтуерен проблем, свързан с оперативните системи на Майкрософт предизвика отмяната на хиляди полети в сутрешните часове на петък, 19 юли, засягайки много голям брой авиокомпании и летища по целия свят. Верижната реакция от проблема ще се отрази в закъснения и на голяма част от останалите полети, които не са пряко засегнати от срива на Майкрософт, съобщават световните информационни агенции.

Почти като познатият „син екран на смъртта“, при сегашния проблем Windows просто не иска да зареди след инсталацията на ъпдейта и рестартирането

В Европа някои от най-големите авиокомпании, като Райънеър, Уизеър, Бритиш Еъруейз, Луфтханза, Иберия, Еър Франс-КЛМ и други вече уведомиха пътуващите за потенциалните проблеми с достъпа до онлайн услугите им за резервация и чекиране на полети и явяването им на летищата значително по-рано от предвиденото. Основни транспортни хъбове, като лондонското летище Хийтроу, Амстердам, Рим, Франкфурт, Мюнхен, Мадрид и други също предупредиха за потенциалните сериозни размествания в графика на полетите. Летището в Берлин беше напълно затворено за полети поне до обяд, а операторът на летищата Орли и Дьо Гол в Париж обяви, че те не са пряко засегнати от проблема, но редица от клиентите му авиокомпании са.

Летище София предупреди за проблема в социалните си профили, но уточни, че то самото не е пряко засегнато от софтуерния бъг.

Засегнати са и големи летища и авиопревозвачи в САЩ, Япония, Индия и Австралия. Почти всички изходящи полети на Делта, Американ Еърлайнс и Юнайтед са приземени до отстраняването на проблема.

Ако имате планирани пътувания със самолет в днешния ден, особено с трансфери на различни летища, се уверете, че разполагате с последната информация от превозвачите по вашите полети и летищата, през които ще преминете.

По всяка вероятност причината за глобалния срив е в некачествен ъпдейт на модулът за киберсигурност и антивирусна защита в операционната система Windows на Майкрософт, който се разработва от поддоставчика CrowdStrike. Освен авиационната индустрия в глобален мащаб са засегнати компютърните системи на банки, борси, транспортни организации и медии.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски Сухой Суперджет 100 катастрофира край Москва
Следваща публикация
EASA сертифицира новия модел на Еърбъс за ултра дълги полети – А321XLR
107 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани…
Меню