Руски Сухой Суперджет 100 катастрофира край Москва

348 прочитания

Самолет Сухой Суперджет 100-95 на авиокомпанията Газпромавиа на едноименния газов гигант, е катастрофирал в московска област след внезапна загуба на височина по време на кратък полет между летище Луховицки и московското международно летище Внуково, съобщават руските медии.

Приблизителното място на катастрофата е на по-малко от 20 километра от летището на излитане

Самолетът с регистрация RA-89049 е изпълнявал полет за пребазиране след изпълнение на периодично техническо обслужване. На борда са се намирали само трима членове на екипажа. Предполага се, че на машината е проведен частичен капитално-възстановителен ремонт, тъй като тя пристига в производствената база Воронин на Обединената самолетостроителна компания  на 12 май.

Според данните на Fligtradar24 машината е набирала височина след излитане от полоса 28 на летище Луховици, когато на около 3000 фута внезапно губи височина и пада в гориста местност в района на Колома на около 80 километра южно от летище Внуково и само 7 минути след излитане. Това е бил първият полет на машината след техническото обслужване.

Вертикалния профил на полета по данните на Flightradar24 ясно показва внезапната загуба на височина

Според очевидци на земята, самолетът е падал почти вертикално преди да последва взрив от удара в земята.

Авикомпанията Газпромавиа е базирана в Москва и изпълнява чартърни пътнически и товарни превози за компаниите от групата на руския газов гигант. Катастрофиралия самолет е произведен през 2014 година и доставен директно на тази авиокомпания, която е негов първи собственик.

Катастрофиралия самолет през 2022 година

Руската Федерална транспортна агенция потвърди катастрофата, като уточни че тя се е случила около 15ч местно време, без да са засегнати хората от околните селища. Агенцията допълва, че е започнато криминално разследване на причините за катастрофата.

Още от първите публикувани снимки от мястото на произшествието

Свързани теми

Предишна публикация
Полски тренировъчен изтребител катастрофира в Гдиня
Следваща публикация
Софтуерен проблем блокира хиляди полети на 19 юли
348 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи Boeing 777F за Волга-Днепр

Руската карго авиационна група Волга-Днепр получи първият си чисто нов Боинг 777F, който ще се…
Меню