Полски тренировъчен изтребител катастрофира в Гдиня

279 прочитания

Полски тренировъчен изтребител Aermacchi M-346 Master, използван за демонстрационни полети, е катастрофирал днес във военновъздушната база в Гдиня, съобщават местни източници.

Самолетът е изпълнявал тренировъчни полети за предстоящия празник и авиошоу по случай 30-та годишнина на Гдинската военноморска авиационна бригада.

От разпространеното видео онлайн, запечатало момента на катастрофата се вижда, че пилотът не успява да катапултира.

 

По-късно уебсайтът European Airshows цитира полските военновъздушни сили, според които загиналия пилот е майор Роберт „Килър“ Жел. Той е бил опитен авиатор от демонстрационния екип в отряда M-346 на полските ВВС.

Инцидентът е станал малко след 13ч местно време на 12 юли.

Aermacchi M-346 Master е семейство двумоторни военни самолети с транс-звукова скорост, използвани както за тренировъчни цели, така и като леки бойни изтребители. Към момента семейството М-346 се произвежда от италианския конгломерат Leonardo.

Полските ВВС имат 16 броя М-346 на въоръжение и местната позивна на самолета е „Бйелик“

Летище Гдиня-Косаково е комбинирано цивилно и военно летище в северна Полша.

Авиошоуто е трябвало да се проведе в събота, 13 юли, на военното летище Бабйе Доли с участието на M-346, F-16 Tiger Demo Team и други самолети на полските ВВС. Събитието вече беше отменено в знак на уважение към трагично загиналия пилот, и за да се гарантира сигурността на всички участници.

Свързани теми

Предишна публикация
България Еър разширява договора за поддръжка на новите самолети А220 с Air France-KLM
Следваща публикация
Руски Сухой Суперджет 100 катастрофира край Москва
279 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню