Boeing купува доставчика SpiritAerosystems

60 прочитания

Работата за Airbus ще бъде отделена

Американският самолетостроител Боинг съобщи на 1 юли, че е сключил окончателно споразумение за придобиването на основния си доставчик SpiritAerosystems в сделка по прехвърляне на акции на стойност 4.7 милиарда долара. Заедно с остатъчния натрупан дълг от Спирит, общата стойност на сделката е за $8.3 милиарда.

Почти всички основни компоненти от фюзелажа на Боинг 737 MAX се произвеждат във фабриката на Spirit в Уичита, Канзас

Придобиването на базираната в Уичита, Канзас компания включва всички производствени и търговски операции свързани с доставките за Боинг, както и допълнителни дейности за отбранителната индустрия и клиентска поддръжка. В рамките на трансакцията Боинг ще работи със Спирит за запазване континуитета на производствената дейност по всички клиентски програми, които ще бъдат придобити в рамките на сделката.

Работата за Airbus не влиза в сделката

Изключение ще бъде направено само за работата на Спирит с основния конкурент на Боинг отвъд океана – Еърбъс. По силата на споразумението европейския консорциум ще придобие определени пакети от дейности, които Спирит извършва по програмите А220, А320 и А350. Тези дейности Еърбъс ще придобие за номинална такса от 1 долар и още 559 милиона долара компенсация от Спирит.

Spirit е единствен производител и доставчик на полукрилата и част от фюзелажа на Еърбъс А220 във фабриката в Белфаст, Северна Ирландия

Тези пакети от дейности включват производството на секции от фюзелажа на А350 в Кинстън, Северна Каролина и Сен Назар във Франция; производството на полукрилата и средните компоненти на фюзелажа за А220 в Белфаст, Северна Ирландия и Казабланка, Мароко; и пилоните за двигателите на А220 в Уичита, Канзас.

Spirit приключи придобиването на фабриката за производство на аероструктури на Bombardier в Казабланка, Мароко през 2022 година

Спирит се превръна в доставчик и на Еърбъс след придобиването на производството на Bombardier Aerostructures през 2019 година, в рамките на разпродажбата на бизнеса с пътнически самолети на канадския производител. В рамките на същата кампания Еърбъс придоби основната част от производството на Бомбардие в Монреал, Канада и прекръсти програмата CS 100/300 на Airbus A220.

В допълнение Спирит се надява да се освободи от активите си и в Субанг, Малайзия и Престуик, Шотландия, които фабрики също поддържат програмите на Еърбъс. Прехвърлена ще бъде и останалата дейност на компанията в Белфаст, Северна Ирландия, където се поддържат програми за редица други клиенти, освен Боинг.

Преди да се пристъпи към същинската консолидация Еърбъс ще извърши подробен дю-дилиджънс, който „не гарантира окончателното изпълнение на трансакцията.“

Според Боинг обаче, прехвърлянето на активите на Спирит може да приключи до средата на 2025, включително продажбата на дейностите свързани с Еърбъс, подлежащи на регулаторен контрол и одобрение.

Проблемите с качеството на произвежданите от Spirit компоненти за Боинг 737 са в основата на принудителното й завръщане под опеката на компанията-майка Боинг

Още преди официалното обявяване на сделката между Боинг и Спирит, Главният изпълнителен директор на Еърбъс Гийом Фюри каза пред Aviation Week, че неговата компания ще направи всичко възможно за предотвратяване прехвърлянето на аутсорснатите дейности към Спирит обратно на Боинг, защото „производството на части за Еърбъс от най-големия ни конкурент е нещо, което не искаме да се случва“.

С придобиването от Боинг SpiritAerosystems реално ще се завърне към корените си, тъй като преди обособяването си като самостоятелно дружество компанията беше част от производствения актив на Боинг и единствената причина за освобождаването на този актив от контрола на Сиатъл беше намаляване на разходите и задоволяване интересите на акционерите на американския гигант.

Свързани теми

Предишна публикация
Черноморските летища с 20% спад на пътниците през май
Следваща публикация
ЕС одобри поглъщането на ITA Airways от Lufthansa Group
60 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню